0

Tabee new york samenvatting

Perspectief: Het hele verhaal, inclusief de retroversies, worden gepresenteerd in de ik-vorm in de verleden tijd. Behalve een keer op Blz. 26 dan mengt Rudy zich met commentaar van het heden als vertellend. Personen: de hoofdpersoon is Rudy, een man die werkt op het consulaat-generaal in New tegen York. Ruud (Rudy) is op zijn werk doortastend en zelfverzekerd. Hij weet altijd een goede indruk te maken op zijn werk. In het verleden is Rudy voor zijn vrienden ook heel stoer en hij heeft daar zelfs een bijnaam: Winnetoe. Buiten zijn werk om is ruud een gewone vrijgezel die te lui is om een jacht op een vrouw te beginnen en af te maken. Dollie neemt dan ook de eerste stappen naar ruud om samen met hem verder te leven. De bijfiguren zijn Dollie en Menno. Dollie is in haar jeugd een erg verlegen meisje, op het eerste gezicht, maar als ze eenmaal haar zinnen ergens op heeft gezet dan houdt ze daar ook aan vast. Het is een vrouw met zwart haar en bruine ogen en met een mooi figuur.

Tabee, new York (book, 1978) WorldCat

Het heden zelf is maar 7 maanden en 2 weken. En de retroversies zijn maar 5 jaar. Een voorbeeld van tijdverdichting is hoofdstuk drie. In dit hoofdstuk word maar een dag beschreven, maar in dat hoofdstuk zitten wel twee retroversies. In de rest van het boek zijn alleen maar kleine gebeurtenissen beschreven van een paar dagen in een klein stukje. Er worden visage ook wel stukjes overgeslagen in het boek. Ruimte: Het heden speelt zich af in New York, albany en nog andere kleine plekken. De retroversies spelen zich af in het voormalige ned.-Indië, waaronder Bandoeng, het zwembad en nog wat Japanse make kampen. In New York zijn de plekken vooral in het kantoorgebouw en een enkele scenes op de straat. De retroversies worden apart verteld en kunnen daarom ook apart worden gelezen. Elke plek heeft zo'n zijn eigen plaats in de retroversie en in de samenhang.

zijn chronologisch, maar het verhaal zelf niet. Er zitten dus twee tijdslagen in dit verhaal. De retroversies gaan voornamelijk over de relatie rudy had met Dollie. Het boek telt in totaal zeven retroversies. De verteltijd is bij mij ongeveer 6 en een half uur en toen had ik het goed begrepen. De vertelde tijd is, de retroversies en het heden bij elkaar, ongeveer 25 jaar.

Levenlang : Tabee, new, york

In hoofdstuk zes komt een leuke spanningverwekkende trucage voor. Springer zet het woord hectisch schuin gedrukt, het kantoor wordt dan op z'n kop gezet en ik kreeg toen de aandrang om sneller te gaan lezen zodat ik kwam te weten hoe dat anti afliep. Je raakt dan helemaal op in het verhaal. De oorlog in de retroversies is ook een spanningverwekkend element. In de laatste retroversies word het land bevrijd en daardoor las ik ook weer in een keer door. In het laatste weekend dat Rudy en Dollie bij elkaar zijn dan verwacht je dat Rudy het zou vertellen dat hij weg moest naar Nigeria. Rudy wil het juiste moment hebben om er over te beginnen, maar hij had te lang gewacht en als hij het toch probeerde dan begonnen ze weer te vrijen. De tijd: Het hele verhaal is geschreven in. De zinnen wijzen er ook op ik vertrok met een vroege trein naar Albany" eters blz.50. En om een zin van een flashback te citeren we vierden een heel sentimenteel kerstfeest in '41" blz.

Het eerste verraad is bij het zwembad, waar Dollie wordt opgejaagd. Als zij om Rudy's hulp schreeuwt, dan duikt hij onder. Het tweede verraad is wanneer een jochie vraagt of hij nog steeds op Dollie is, hij zegt dan dat hij haar niet meer mag. Het derde verraad ligt bij het heden. Rudy vliegt dan weg naar Nigeria en laat Dollie in de waan dat zij over een week bij hem kan intrekken in New York. Het verhaal wordt eigenlijk twee keer verteld met een paar verschillen. De ruimte is anders en de tijd is anders. Het verhaal neemt ongeveer dezelfde weg aan als in Ned.-Indië. Spanningverwekkende elementen trucages: Een spanningverwekkend element vind ik de blijvende vraag in het verhaal: Krijgen ze elkaar nou of niet. Elke keer als ze bij elkaar zijn dan spreken ze niet echt over de toekomst, hoe het er uit zal zien. Pas op de laatste paar bladzijdes kom je er achter dat ze elkaar niet krijgen omdat Rudy het niet kon vertellen.

Abstracte motieven: Het 'nerveusiteitmotief'. In de retroversies plast Dollie per ongeluk in d'r broekje als ze verstoppertje spelen. Rudy plaste ook een keer in zijn broekje toen hij op Dollie's tweede briefje probeerde te reageren. Zij zijn hier beide zenuwachtig om een of ander event. In het heden van het verhaal verteld Menno over zijn grote succes in de schoenenbussines, tegen Rudy. Rudy wordt daardoor een beetje jaloers, maar hij komt er achter dat Menno nog steeds de even grote opschepper is als hij was in Ned.-Indië. De retroversies komen telkens in beeld door een moment of een geur of een object of een evenement. De retroversies worden dan opgeroepen door Rudy. Dit komt telkens weer voor in het verhaal. Andere motieven: Het 'verraadmotief'.

Boekverslag Nederlands, tabee, new, york door

Eigenlijk wordt het verhaal twee keer verteld alleen is de ruimte anders. Motieven: Concrete motieven: Het 'Erbij estee horen' motief. Rudy is een stoere jongen in zijn jeugd, maar hij had wel een zwak hart voor Dollie. Wat hij dus niet mocht laten merken, want anders hoorde hij er niet meer bij. Dat is het ergste wat een jongen van 12 jaar kan overkomen. Rudy moet soms mensen opsporen voor zijn werk in Amerika op verzoek van familieleden uit Nederland, omdat ze zijn verdwenen. Dit wijst erop dat die verdwenen mensen een nieuw leven willen beginnen en dat ze met rust willen worden gelaten. Zij gaat met Rudy naar bed en Rudy laat dit allemaal toe. Symbolische motieven: 'neptunes in een badje'. Neptunes komt allen voor in andere boeken en sprookjes.

Springer: Een glimlach in september; In 'de tweede ronde' jrg.4.1 pag 27-37. Ontmoetingen met Multatuli; In'over Multatuli' 1984.12 pag 1-14. Korte beschrijving van een debuut; In 'het land der letteren'. De analysevragen, titelverklaring: Een verklaring voor de titel 'tabee, new York' is dat Rudy, de hoofdpersoon, uit New York vertrekt en daarbij zijn jeugd in Ned.-Indië voorgoed achterlaat. Hij bracht zijn jeugd door in Ned.-Indië samen met Menno en Dollie, zijn beste vriend en vriendin. Deze mensen laat hij nu weer achter, want de eerste keer was dat hij vertrok uit Ned.-Indië, omdat het was bezet door de japanners. Deze titel heeft een dubbele bodem. Het woord 'tabee' is een typisch oud Indisch woord en het verwijst dus naar het verleden. Heel toevallig naar het verleden van Rudy, dus met de titel zegt hij dus gedag tegen zijn verleden in Ned.-Indië en tegen New York. Thema: Een ambtenaar komt zijn jeugdliefde tegen en ze maken de geschiedenis van hun relatie helemaal weer mee. Hun relatie in Ned.-Indië was geheim en ook een beetje afweerkerend en zo is dat ook in het heden van het verhaal.

Tabee, new York van Carel Jan Schneider., prezi

In zijn laatste boeken beschrijft. Springer heel vaak gedeeltes van zijn eigen verleden in Ned.-Indië en ook in de japanse kampen. In zijn boeken is vaak de hoofdpersoon het alter-ego van springer zijn. In zijn boeken brengen de patsers het nooit zo ver, wat typerend is voor zijn boeken. Bibliografie: Bericht uit Hollandia; 's Gravenhage 1962 (verhaal) samen met. Schimmen rond Parula; Amsterdam 1966 (verhaal) in een boek samen. De gladde paal van macht; Amsterdam 1969 (Een politieke oranje legende). Tabee, new York; Amsterdam 1974. Zaken overzee; Amsterdam 1977. Bougainville; Amsterdam 1981 (een gedenkschrift) dit boek won. Quissama; Amsterdam 1985 (Een relaas). Verhalen en/of artikelen van.

Springer is het pseudoniem voor Carel Jan Schneider. Hij is geboren op 15 januari in 1932 te batavia (Nederlands-Indië). Zijn vader was hoogleraar kopen duitse letterkunde aan. Vrije Universiteit te Amsterdam. Hneider woonde tot 1964 in Nederlands-Indië (Batavia, malung, bandung) en ook nog wat Japanse kampen. Hij ging toen rechten studeren in leiden. Schneider heeft als bestuursambtenaar gewerkt van 19 in nieuw guinea. Verder kreeg hij nog posten op ambassades in New York, bankok, brussel, dacca en ook nog in het voormalige ddr. Schneider is nu getrouwd en heeft twee kinderen. Tabee, new York is zijn vierde nivea boek.

Tabee, new, york door

Niveau havo4 vwo3, leerjaar 4e klas5 aldi 5e klas1 6e klas1, schooljaar 2009/ / / /20022, waardering minimaal. Vierde druk, amsterdam 1988. Ik heb dit boek gekozen vanwege de schrijver,. Ik vind dit wel een goede schrijver en hij brengt zijn verhalen leuk over. Net zoals meeste schrijvers, schrijft. Springer over zijn eigen verleden. Springer schrijft over het voormalige. Ik heb deze tijd niet meegemaakt en daarom is het eigenlijk wel leuk om dan toch iets mee te maken van die tijd op deze manier. Voor de informatie over dit boek ben ik naar de bibliotheek gegaan en heb ik een uittreksel uit de uittrekselbak gekopieerd en nog twee stukken over 'tabee, new York' uit de lexicon van literaire werken. Uit deze stukken heb ik mijn informatie wat betreft de techniek, de biografie, de bibliografie en verscheidene andere analysevragen die op het uitwerkingsblad staan. Ik heb de stappen op het uitwerkingsblad eerst geselecteerd bobbi en daarna bij elkaar gezet om zo die volgorde af te werken.

Tabee new york samenvatting
Rated 4/5 based on 480 reviews
SHARE

Ezuhir, Mon, April, 30, 2018

Dollie was het snoezige, kwetsbare meisje met verbaasde ogen waar Rudy stapelverliefd op werd. Hij verborg zijn liefde voor zijn bazige klasgenoten en voor Menno Spanjer, de brulaap. Dollie regelde allerlei afspraakjes voor hun twee zoals bij het zwembad. Intussen is het weer 25 jaar later en gaat het werk op het consulaat gewoon door. Er komt bij hem op het bureau een mevrouw., een wanhopige vrouw met haar kinderen die door haar man in de steek gelaten is en geen geld heeft.

Verecib, Mon, April, 30, 2018

Menno Spanjer is niets veranderd. Nog steeds een grote opschepper. Rudys gedachten gaan terug naar zijn jeugd in de tropen in de jaren.

Limagage, Mon, April, 30, 2018

Op een feestje van Nederlandse oud- Indische gasten die naar de verenigde staten zijn geëmigreerd ( Hij woonde vroeger zelf ook in Indie) loopt hij Dollie tegen het lijf. Zij is zijn jeugdliefde uit boedang, waar hun allebei hun school en oorlogsjaren hebben doorgebracht. Dollie heet nu dola en is getrouwd met Menno Spanjer, rudys jeugdrivaal. Dollie en Menno hebben twee kinderen.

Ohoxone, Mon, April, 30, 2018

5: Het verhaal was wel origineel, ik had nog nooit eerder zon vreemd verhaal gelezen met zon rare afloop. korte samenvatting: Rudy is Nederlands vice- consul in New York. Daar helpt hij landgenoten met problemen, schrijft visums en paspoorten uit. Hij woont alleen in een klein flatje in een chique buurt.

Xuryj, Mon, April, 30, 2018

eerste persoonlijke reactie: 1: ik vond het een beetje een vreemd verhaal want de hoofdrolspeler wil eerst er alles aan doen om het meisje te krijgen wat hij wil en als zij dan eindelijk voor hem kiest dan gaat hij weg. 2: Het verhaal was ook wel makkelijk, er waren weinig moeilijke woorden in en de bladzijden waren kort. 3: zoals ik al zei vond ik het verhaal een beetje onbegrijpelijk, want als hij eindelijk dat meisje heeft gaat hij weg. 4: Ondanks dat het een makkelijk verhaal was, was het wel saai. Het genre van het verhaal sprak mij niet echt aan.

tabee new york samenvatting Ysuxaqic, Mon, April, 30, 2018

beschrijvingsopdracht: - korte motivatie van je boekkeuze: mijn broer heeft het boek gelezen en zei dat het niet zon moeilijk boek was. We hadden dit boekje ook thuis, dus dat is ook wel makkelijk. Het boekje is niet zo dik dus dat trok mij ook wel aan. Ik had nog nooit eerder van deze schrijver gehoord maar dat maakte me niet zoveel uit.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: